Kulinarne Grand Prix Wrocławia to konkurs dla profesjonalnych szefów kuchni ze stolicy Dolnego Śląska, pracujących zawodowo we wrocławskich restauracjach oraz hotelach. W tym roku odbywa się druga edycja tego wydarzenia. Tym razem zadaniem kucharzy jest przygotowanie dania głównego zgodnie z hasłem przewodnim konkursu: „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”.
Do wygrania staż w prestiżowej restauracji
Zwycięzca tegorocznej edycji konkursu otrzyma nagrodę w postaci dwutygodniowego stażu w restauracji Hofmann w Barcelonie, wyróżnionej gwiazdką przewodnika Michelin. Również laureat, który zajmie drugie miejsce, będzie miał szansę odbyć staż w tej hiszpańskiej restauracji - w tym przypadku tygodniowy. Fundatorem tych nagród jest Gmina Wrocław. Z kolei zdobywca trzeciego miejsca otrzyma nagrodę pieniężną w wysokości 3 tys. zł, ufundowaną przez Wrocławską Organizację Turystyczną.
Szansa na spojrzenie na kuchnię z innej perspektywy
Jak twierdzi Łukasz Budzik, laureat pierwszej edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia, dzięki nagrodzie, którą w ubiegłym roku był dwutygodniowy staż w restauracji z gwiazdkami Michelin w Sztokholmie, mógł zobaczyć, jak pracują inni.
Do półfinału wejdzie trzech szefów kuchni
Na podstawie nadesłanych zgłoszeń jury wybierze trzy lub cztery najlepsze dania. Odbędzie się to w terminie do 10 października br. Następnie ich autorzy będą przygotowywali zaproponowane przez siebie potrawy w restauracjach, w których pracują na co dzień.
Podczas oceny brane będą pod uwagę:
- jakość oraz walory smakowe dania konkursowego,
- kompozycja menu degustacyjnego,
- sposób i styl podania dań,
- obsługa.
Degustacje z udziałem jury zaplanowano na 21 i 22 października 2025 r. Natomiast uroczyste wręczenie nagród przez prezydenta Wrocławia i szefa Akademii Gastronomicznej w Polsce odbędzie się 22 października br. w Wielkiej Sali Starego Ratusza podczas spotkania z wrocławską branżą gastronomiczną.
Dania ocenią międzynarodowi eksperci kulinarni
Dokonania kandydatów w konkursie na najlepszego wrocławskiego kucharza będą oceniane przez jury, w skład którego wchodzą m.in. międzynarodowi eksperci kulinarni. Jego przewodniczącym jest Maciej Dobrzyniecki - Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu.
Konkursowe dania będą oceniane również przez Diego Grimberga – światowej sławy kucharza argentyńskiego pochodzenia, Adama Pawłowskiego – międzynarodowego sommeliera oraz autora książek kulinarnych, a także ubiegłorocznego zdobywcę Kulinarnego Grand Prix Wrocławia - Łukasza Budzika, szefa kuchni w restauracji „Między Mostami”. Wśród jurorów znaleźli się również przedstawiciele miasta oraz Wrocławskiej Organizacji Turystycznej.
„Gwiazdkowe” jury dodaje prestiżu
Zdaniem ubiegłorocznego laureata Kulinarne Grand Prix Wrocławia z pewnością nie jest jednym z tych plebiscytów, gdzie wystarczy wykupić jakąś pulę sms-ów, żeby wygrać.
Zgłoszenia tylko do końca września
Wrocławscy szefowie kuchni, którzy chcą wziąć udział w konkursie, powinni przesłać swoje zgłoszenia do 30 września br. Należy to zrobić przy pomocy formularza zgłoszeniowego, wypełnionego w języku polskim i angielskim wraz z oświadczeniem restauratora. Formularz i regulamin konkursu znajdują się na stronie wydarzenia.
Każde zgłoszenie powinno zawierać m.in. opis zawodowych osiągnięć uczestnika, nazwę i recepturę dania głównego oraz trzy zdjęcia potrawy konkursowej. Można je przesyłać mailowo na adres: konkurs.kulinarny@um.wroc.pl, przekazać osobiście, a także wysłać pocztą tradycyjną na adres:
Urząd Miejski Wrocławia
Biuro Rozwoju Gospodarczego
ul. Świdnicka 53
pokój 317 (sekretariat)
50-030 Wrocław.