wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza:

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Delicje 2025 - święto smakoszy i nagrody za pyszności
Kliknij, aby powiększyć
Festiwal Delicje 2025 na wrocławskim Rynku Fot. Oleksandr Poliakovsky
Festiwal Delicje 2025 na wrocławskim Rynku

Nagrody dla laureatów konkursu kulinarnego, muzyka, ale przede wszystkim uczta dla podniebienia. Na wrocławskim Rynku skosztować można zarówno lokalnych specjałów, jak i kuchni z różnych stron świata. Ideą Delicji jest promowanie nie tylko smacznego jedzenia, ale też przygotowywanego z dobrej jakości produktów i w oryginalny sposób, choć często związany z tradycją.

Reklama

Festiwal Delicje 2025 rozpoczął się w piątek i trwa do dziś - 8 czerwca - do godziny 20.

Co jeszcze dziś na Delicjach?

  • 12.30–13.30 - Zanurzone w smaku - kiszonki, które kryją więcej, niż myślisz - pokaz kulinarny z opowieścią i elementami degustacyjnymi. Prowadzący Bartosz Jaruga z firmy Kiszone Specjały. Przygotowanie autorskiego nadzienia z kiszonych warzyw. Podkreślenie, że nadzienie może mieć charakter fermentowany - intensywny, głęboki, zaskakujący.
  • 14.00-15.00 - sophisticated giant saksofon
  • 15.15–16.15 - Napełnieni jakością - o składnikach i ich twórcach. Spotkanie z lokalnymi producentami win, cydrów i piw. Rzemieślnicze podejście, sezonowość i szacunek do produktu to dziś nie moda, ale fundament dobrego smaku. Rozmowa o tym, dlaczego skład ma znaczenie.
  • 16.30-20.00 - DJ Manish
  • 20.00 - Zakończenie festiwalu.

Zapraszamy! W Rynku są stoiska z pysznościami, lokalni producenci najlepszej żywności na Dolnym Śląsku, koncerty, a także warsztaty i pokazy kulinarne w wykonaniu świetnych szefów kuchni i specjalistów od kulinariów.
Małgorzata Scheuer-Tyc, współorganizatorka festiwalu

Galeria zdjęć

Więcej o festiwalu Delicje, jego historii, idei i o wystawcach przeczytasz tutaj:

Laureaci konkursu Delicje 2025

W sobotę 7 czerwca kulminacyjnym punktem było wręczenie nagród dla laureatów konkursu kulinarnego. O nagrodach zdecydowało jury w składzie: Kacper Sawoń (przewodniczący), szef kuchni Restauracji Gustaw, Grzegorz Caputa (dziennikarz, bloger kulinarny), Joanna Komorowska (dziennikarka i blogerka kulinarna) i Tomasz Tyc (organizator festiwalu).

Kategoria: Flagowa Delicja

I miejsce: Ser łąkowy owczy (ser twardy, dojrzewający, producent: Sernica)

Kategoria: Delicja z historią

I miejsce: Bomba legnicka (piernik w czekoladzie, producent: Pierniki Wrocławskie)

Kategoria: Innowacyjna Delicja

I miejsce: Bukowicka Perła (ser żółty, wczesnodojrzewający, producent: Bukowicki Dom)

Kategoria: Lokalna delicja

I miejsce: Miód pitny dwójniak (producent: Ramka Miodu)

Kategoria: Wege Delicja

I miejsce: Next gen burger (burger z kotletem z białka grochowego, producent: Lobster)

Kategoria: Delicja Kuchni świata

I miejsce: Yabraq (gołąbki z podkiszanych liści winorośli z nadzieniami mięsno-ryżowymi, producent: Syryjski Dom)

Kategoria: Eko Delicja

I miejsce: Ricotta (producent: Serotonina)

Kategoria: Delicja Fit

I miejsce: Kombucha Calamansi (producent: Lobster)

Kategoria: Delicja z wnętrzem

I miejsce: Thin red line (miód dwójniak, producent: Quantum Satis).

Kategoria: Superdelicja (startowali zwycięzcy wszystkich powyższych kategorii)

I miejsce: Next gen burger (burger z kotletem z białka grochowego, producent: Lobster)

II miejsce: Ser łąkowy owczy (ser twardy, dojrzewający, producent: Sernica Dolnośląska)

III miejsce: Miód pitny dwójniak (producent: Ramka Miodu)

Festiwal to imprezą odpowiedzialną: jedzenie, które nie zostanie skonsumowane w trakcie Delicji, trafi do lodówek społecznych.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl