W drugiej połowie stycznia 2024 r. w centrum Wrocławia otworzy się nowa, ciekawa miejscówka. Szefem kuchni będzie tu Łukasz Budzik, utalentowany kucharz, który wcześniej szefował m.in. w restauracji Prime w Hotelu Intercontinental Doha the City, w Katarze. Z kolei we Wrocławiu prowadził restauracje Hotelu Monopol - Aquario i Monopol, był też szefem kuchni w Mennicza Fusion w hotelu Granary La Suite, a szlify zdobywał w trzygwiazdkowych restauracjach Michelin - Arzak w San Sebastian i Guy Savoy w Paryżu.
Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu w restauracji Między Mostami
Restauracja Między Mostami będzie się składać z dwóch różnych konceptów. W pierwszej części lokalu, z widokiem na most Pomorski i wieżę kościoła Garnizonowego, powstanie niezobowiązująca, swobodna przestrzeń z długim i otwartym barem. W menu znajdzie się polska kuchnia.
Zobacz, jak wyglądają wnętrza restauracji Między Mostami:

Autorska kuchnia Łukasza Budzika, czyli powrót do korzeni
Druga sala ma być bardziej intymna i prywatna. Tu dostępne będzie tylko menu degustacyjne, autorska kuchnia Łukasza Budzika.
Szef kuchni restauracji Między Mostami dodaje: - Z drugiej jednak strony świat stał się nam bliższy, więcej podróżujemy, więcej więc poznajemy i doświadczamy, mieszają się kultury i smaki. Menu degustacyjne będzie ukłonem w stronę polskiej kuchni, ale nie zabraknie w nim smaków, technik i pomysłów zaczerpniętych z moich licznych podróży po świecie - zapowiada.
Wnętrze nowej restauracji: nawiązania do art deco
Wnętrze restauracji nawiązywać będzie do stylu art deco z nutą postmodernizmu. Autorką projektu jest Julia Kuśmierz, właścicielka Studia Dobrych Projektów, która stworzyła również wnętrze La Maddaleny – uznane w 2021 roku za jedno z najpiękniejszych na świecie.
We wnętrzach nowej restauracji ma dominować styl łączący dekorację z geometrią, oparty o proste łuki, koła, elipsy i paletę takich barw, jak biel kredowa, odcienie piasku i ciepłych beży. Jako materiałów wykończeniowych użyto drewna, kamienia naturalnego, metali szlachetnych oraz szkła.
Motywem przewodnim restauracji będzie dekoracyjna ściana w Sali Degustacyjnej, zaprojektowana i wykonana przez Zbigniewa Francuza. Natomiast jej sercem stanie się w pełni otwarta i przeszklona kuchnia, usytuowana centrum lokalu.
- Będzie na pewno przyciągać wzrok gości, szczególnie wtedy, gdy na kuchni będzie dzielił i rządził szef Budzik i wprowadzi element kontrolowanego chaosu do Mostów – śmieje się Beata Ziajka, właścicielka.
A Wy jakie restauracje i kawiarnie polecacie we Wrocławiu? Piszcie na adres redakcja[at]araw.pl albo na naszym Facebooku. Portal www.wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy.
Źródło: materiały prasowe