Rozpoczynająca się 7 lipca pierwsza edycja festiwalu Delicje Regionów będzie trwała do 9 lipca.
Wrocław dołącza do międzynarodowej sieci Delice
Wydarzenie jest organizowane w ramach międzynarodowej Sieci DELICE, zrzeszającej 31 miast z 5 kontynentów, m.in: Lizbonę, Bordeaux, Barcelonę, Brukselę, Madryt, Lipsk, Rygę, Montreal, Chicago czy Buenos Aires. W ubiegłym roku Wrocław został do niej przyjęty jako pierwsze miasto w Polsce.
Warto podkreślić, że miasta w ramach Delice promują innowacje i skracanie drogi „od pola do stołu” oraz postawę „less waste”.

Zaplanowano moc atrakcji
W programie trzydniowej imprezy są m.in. warsztaty kulinarne z kucharzami z wrocławskich restauracji, pokazy filmów o tematyce restauracyjno-gastronomicznej i oczywiście degustacja tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Sprzedawane będą również produkty regionalne z Dolnego Śląska.
Na Delicjach Regionów spotkamy Julkę Cymbaluk i Kubę Tomaszczyka z Masterchefa Junior, a także blogerów i szefów kuchni – m.in. Gagika Grigoryana (Gotuj z Gruzinem) i Bartosza Snecza Dębskiego (Snecz Gotuje), Wojciecha Harapkiewicza i Łukasza Majchrowskiego. Przygotują oni pokazy gotowania.
Jak podkreślają organizatorzy, ważnym aspektem festiwalu będzie promowanie idei niemarnowania żywności i opakowań. Podobnie, jak np. w przypadku Jarmarku Bożonarodzeniowego czy innych miejskich imprez, pojawią się na naczynia wielorazowego użytku. Nie będzie „foliówek”, a w zamian pojawią się torby papierowe lub biodegradowalne. Zaplanowane zostały również warsztaty less waste.
Wręczenie nagród w konkursie Delicje 2023
Podczas festiwalu, 8 lipca (sobota) odbędzie się także wręczenie nagród w konkursie Delicje 2023 za najlepsze produkty wytwarzane metodami rzemieślniczymi.
Wśród nagrodzonych frykasów są m.in. tort chlebowy z pstrągiem, twarożek himalajski, ravioli z serem łomnickim, bobem, miodem i konfitowanym czosnkiem, pierożki filipińskie z wieprzowiną, krewetkami i ostrym sosem oraz jogurt owczy.
– Ocenialiśmy zarówno produkty i potrawy pochodzące z Dolnego Śląska, jak i spoza tego regionu. Produkty były bardzo wysokiej jakości, więc przed kapitułą stało wiele wyzwań w wyłonieniu laureatów – podkreśla przewodnicząca kapituły prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego.
(Lista nagrodzonych oraz skład kapituły w załączniku)