Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Piwnica Świdnicka jedna z najstarszych restauracji w Europie
Nad wejściem do restauracji widnieje data: 1273. Wrocławski Ratusz od średniowiecza mieścił w swych podziemiach piwiarnię, która od serwowanego tu gatunku piwa, sprowadzanego ze Świdnicy, nosiła miano Piwnicy Świdnickiej.
Do wnętrza wiodą kamienne schody, tuż za wejściem, po prawej stroni tablica z nazwiskami wybitnych gości: Fryderyk Chopin, Hugo Hartung, Józef Wybicki.
Galeria zdjęć
Piwnice Świdnicka to 1200 metrów kwadratowych podzielonych w nowej koncepcji na kilka stref: Strefa Dziedzictwa Zastanego, Strefa Dziedzictwa Przywiezionego, Strefa Mieszana, jest też dawny loch i salka konferencyjna.

Kto przyjdzie tu z sentymentu do poprzedniego wystroju, bardzo się zdziwi: na ścianach dominuje biel, zachowano czystość historycznych murów i sklepień (również fragmenty te nowoodkryte, z końcu XIII wieku), ma nic z poprzedniego wyglądu. Do nowego wnętrza musi też przyzwyczaić się kelner Paweł Gąsior, który pracował w Piwnicy Świdnickiej do 2017. Od progu wita gości i zaprasza do wejścia.

Piwo z Piwnicy Świdnickiej w sierpniu
Za przeszkleniami widać kadzie na piwo, na które ze względu na proces technologiczny jeszcze trochę musimy poczekać. – Napijemy się go prawdopodobnie już w sierpniu – mówi Marzena Czemplik Piwnicy Świdnickiej.
W salach restauracji jest miejsce dla ok. 360 gości, drugie tyle pomieści ogródek na zewnątrz. Pierwszego dnia, tak jak podczas remontu, wielu gości wchodziło, by zobaczyć nowe wnętrza, które odwiedzającym przypadły do gustu.
Z nowości zamontowane są beer walle czyli samoobsługowe lady do nalewania sobie piwa.

Piwnica Świdnicka: menu i ceny. Godziny otwarcia
Piwnica Świdnicka otwarta jest codziennie od 10.00 do 24.00.
W menu typowo mięsne dania, ale wegetarianie równej nie będą zawiedzeni. Jest także coś dla piesków.
Za kuchnie odpowiada Chef Marcin Korczak
Przykładowe przekąski
- Precel piwny z kminkiem 12 zł
- Deska lokalnych wędlin 138
Przykładowe przystawki:
- Gęsie pipki 37 zł
- Spätzle z currywurst 38 zł
- Krewetki w białym winie 49 zł
Zupy
- Żur na naturalnym zakwasie 24 zł
- Chłodnik litewski z jajkiem 29 zł
Dania główne
- Golonka w piwie 59
- Kasseler (wędzony kark wieprzowy) 67
- Stek z antrykotu 185 zł
- Pappardelle z owocami morza 89
Dania wegetariańskie
- Stek z kalafiora 29 zł
- Spaghetti z serem burrata 58 zł
Piwnica Świdnicka: trochę historii
Jako jedyna piwiarnia w mieście Piwnica Świdnicka przez kilkaset lat zachowała pierwotny układ wnętrz. Była znana mieszkańcom miasta i licznym gościom z kraju i z zagranicy. W jednej z sal wypisane zdanie „Kto nie był w Piwnicy Świdnickiej, ten nie był we Wrocławiu”. Bywali tu królowie, książęta, wybitne postaci polityki, kultury i sztuki.
Przez wieki Piwnica Świdnicka była jednym z najpopularniejszych lokali wrocławskich, a jej sława wykraczała daleko poza Śląsk. Bywały tu koronowane głowy, np. cesarz Zygmunt Luksemburski, artyści (Johann W. Goethe, Fryderyk Chopin, Józef Ignacy Kraszewski), naukowcy, politycy. Restauracja miała swój regulamin: zakazywano gry w karty, przeklinania i palenia tytoniu, bywalcy nie mogli także muzykować.
Po II wojnie restauracja w podziemiach Ratusza ruszyła dopiero w latach 60. i działała do roku 2017.