Gotowanie na rynku z laureatami MasterChefa
Na scenie dla Julki Cymbaluk, triumfatorki Masterchef Junior z 2017 roku i Kuby Tomaszczyka, zwycięzcy aktualnej edycji MasterChefa przygotowano Mystery Boxy, czyli lniane torby z tajemniczą zawartością, z której trzeba było przygotować posiłek.
W środku młodzi kucharze znaleźli m.in. szparagi, olej, warzywa, sól, pieprz, rozmaryn, miód z orzechami laskowymi, czy wino i wreszcie mięso z sarny, z którego zdecydowali się zrobić comber. Sarninie miały towarzyszyć puree z białych warzyw i kwaśne owoce na winie. Młodzi szefowie zwracali uwagę, że sarnina to specyficzny gatunek mięsa, nie może za długo leżeć, bo wypłyną z niego soki.

Przy gotowaniu Julka i Kuba przypomnieli, jak zaczynali przygodę z gotowaniem. Dla Julki były to śniadania przyrządzane dla rodziców, potem pierwsze nauki kulinarne od babci i wujka, dla Kuby pierwsze eksperymenty, jak placki ziemniaczane zrobione w podstawówce. – Dobrze, że nie zeskrobałem sobie paluchów – żartował zwycięzca MasterChefa.
Delicje Regionów – program w sobotę i niedzielę
W sobotę jeszcze, oprócz otwartych stoisk z fantastycznym jadłem, na scenie rozmowy o pstrągu, o fenomenie dolnośląskich browarów. Na koniec, od 20.00 koncert Mocnej Strony Bluesa.
W niedzielę od 12.00 z kolei rozmowy m.in. o tym, jak wykorzystać nadwyżki żywieniowe (będzie też gotowanie na żywo i degustacja), o bogactwie świata win europejskich i Nowego Świata i pokaz azjatyckiego kucharzenia z polskim twistem.
Festiwal z wyjątkowej sieci promującej less waste
Wydarzenie jest organizowane w ramach międzynarodowej Sieci DELICE, promującej m.in. skracanie drogi „od pola do stołu” oraz postawę „less waste”. Sieć zrzesza zaledwie 31 miast z 5 kontynentów (m.in: Lizbonę, Bordeaux, Barcelonę, Brukselę, Madryt, Lipsk, Rygę, Montreal, Chicago czy Buenos Aires) a w ubiegłym roku Wrocław został do niej przyjęty jako pierwsze miasto w Polsce.