wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza:

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Aktualności
  4. Kolejna Jadłodzielnia we Wrocławiu. Tym razem na Szczepinie
Kliknij, aby powiększyć
Przygotowania do otwarcia Jadłodzielni na osiedlu Szczepin we Wrocławiu (ul. Głogowska 6) Serce Szczepina
Przygotowania do otwarcia Jadłodzielni na osiedlu Szczepin we Wrocławiu (ul. Głogowska 6)

Pyszne jedzenie, koło fortuny z nagrodami, warsztaty plastyczne dla dzieci i mnóstwo innych atrakcji – w najbliższą niedzielę (24 listopada) na Szczepinie odbędzie się huczne otwarcie kolejnej we Wrocławiu, a pierwszej na osiedlu Jadłodzielni. Początek o godz. 12. Wydarzenie będzie trwać ok. 2 godzin.

Reklama

Jadłodzielnia – dostępna dla wszystkich lodówka, która pomaga ograniczyć marnowanie żywności – stanie przy sklepie Lewiatan przy ul. Głogowskiej 6 i to właśnie tam odbędą się w najbliższą niedzielę (24 listopada) wszystkie wydarzenia związane z jej otwarciem. Początek w samo południe. 

Jadłodzielnia na Szczepinie to efekt współpracy wielu podmiotów: Serca Szczepina, Sharehouse, grupy Foodshering Wrocław, sklepu Lewiatan, Spółdzielni Mieszkaniowej Cichy Kącik i DB Cargo Polska. Każdy z nas dołożył swoją cegiełkę, by mieszkańcy osiedla mogli zacząć dzielić się swoimi nadwyżkami.
Joanna Klima, prezeska Stowarzyszenia Serce Szczepina

Czemu służą Jadłodzielnie?

Jadłodzielnie pomagają  ograniczyć marnowanie żywności: w takiej publicznej lodówce każdy może w niej zostawić jedzenie, którego ma za dużo, ale też każdy może zabrać z niej coś dla siebie. Chodzi o to, by żywność się nie marnowała, a to nie jest błahy problem.

Na świecie marnuje się aż 1/3 produkowanej żywności, w tym 60 proc. na poziomie naszych domów. Jeśli weźmiemy sobie te dane do serca, zdamy sobie sprawę z tego, jak ważny jest nasz indywidualny wkład. Takie Jadłodzielnie powinny być na każdym osiedlu. Dzięki nim można zaoszczędzić wodę, energię i zmniejszyć emisję CO2. Wszystko to idzie na marne, gdy nadmiar jedzenia wyrzucamy do kosza.
Marcelina Góra, Serce Szczepina i Sharehouse

Poza nową Jadłodzielnią na Szczepinie, w mieście jest także kilkanaście innych. Pierwsza z nich powstała w 2016 roku w akademiku Arka na Biskupinie.

Mapa jadłodzielni we Wrocławiu i w całej Polsce

Co roku, dzięki inicjatywie foodsharingowej we Wrocławiu ratuje się przed wyrzuceniem do śmieci  26 ton żywności. Tygodniowo to aż pół tony jedzenia, z którego mogą skorzystać wrocławianie.

Co można przynosić do Jadłodzielni?

Do Jadłodzielni możesz przynieść:

  • Produkty, które sam chciałbyś zjeść.
  • Produkty, które przekroczyły datę z napisem „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu „należy spożyć do”.
  • Produkty zapakowane lub w pojemnikach.
  • Wyroby własne, np. ciasto lub zupę, szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania.
  • Sery, jogurty, twarogi.

Produkty, których nie wolno przynosić do Jadłodzielni, to m.in. napoczęte i otwarte artykuły spożywcze, surowe mięso, alkohol, potrawy zawierające surowe jaja, produkty z przekroczoną datą przydatności czy artykuły, które już się psują.

Tu będzie otwarta Jadłodzielnia

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl