Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Kompostownia przy ul. Janowskiej wraca w pełnej odsłonie po dwóch latach przerwy. W tym czasie funkcjonowała w ograniczonym zakresie, przetwarzając jedynie odpady zielone przyjmowane w Punkcie Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych. Teraz wyposażono ją w nowy sprzęt, m.in. samojezdną przerzucarkę.
Kompostownia jest otwarta od poniedziałku do piątku w godzinach 7.00-15.00. W przeciwieństwie do PSZOK-ów nie można z niej skorzystać w sobotę.
Oddaj odpady, zabierz kompost
Kompost wytwarzany będzie nie tylko z odpadów zielonych, przywożonych przez mieszkańców na PSZOK, ale też z tych dostarczanych przez firmy pielęgnujące zieleń lub odbierające takie odpady od właścicieli nieruchomości.


Do czego przydatny jest kompost?
Wytwarzany kompost jest certyfikowany. Poprawia właściwości fizyczne gleby oraz jest źródłem substancji organicznej. Można go stosować na wszystkich rodzajach gleb, w szczególności na lekkich, ubogich w próchnicę i składniki pokarmowe, zdegradowanych oraz do rekultywacji.

Idealnie nadaje się do poprawy właściwości gleby w uprawie roślin rolniczych, ozdobnych oraz przygotowania podłoża pod trawniki.
Jak wygląda proces wytwarzania kompostu?
Odpady zielone magazynowane są selektywnie w pryzmach, na placu rozładunku odpadów zielonych. Aby przyśpieszyć procesy biologiczne część odpadów (np. gałęzie) jest rozdrabniana do wielkości od 25 mm do 55 mm. Nie rozdrabnia się liści i skoszonej trawy.

Kompostowanie odpadów odbywa się metodą tradycyjną, w specjalnych pryzmach. W celu m.in. przyspieszenia procesu oraz poprawy warunków natlenienia, pryzmy są okresowo przerzucane za pomocą samojezdnej przerzucarki bramowej, wyposażonej w system zraszania.
Przebieg procesu kompostowania jest monitorowany poprzez pomiar temperatury i wilgotności. Aby zachować odpowiednią wilgotność, kompostowany materiał jest nawilżany wodą.