wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza:

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Klimat i przyroda
  4. WROCŁAW NIE MARNUJE
  5. Projekt foodCIRCUS
Kliknij, aby powiększyć
Resztki jedzenia wyrzucane do pojemnika na bioodpady. Shutterstock
Resztki jedzenia wyrzucane do pojemnika na bioodpady.

Wrocław przystąpił do projektu CIRCUS – Circular solutions for keeping food waste out of Central Europe’s schools, finansowanego w ramach programu Interreg Central Europe. Celem projektu jest wdrożenie rozwiązań ograniczających marnowanie żywności w stołówkach szkolnych i przedszkolnych. Projekt koncentruje się na zmniejszeniu resztek jedzenia oraz nadprodukcji w kuchniach, a także edukacji społeczności szkolnych i przedszkolnych w zakresie zrównoważonego zarządzania żywnością.

Reklama

Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)

Czym jest projekt foodCIRCUS

Projekt foodCIRCUS to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu wdrożenie rozwiązań w zakresie gospodarki o obiegu zamkniętym, które skutecznie zapobiegają marnowaniu żywności w szkołach i przedszkolach w Europie Środkowej. Nawiązana współpraca międzynarodowa umożliwia wymianę wiedzy i doświadczeń oraz wsparcie podczas wypracowywania nowych rozwiązań. Potwierdza ona także powagę problemu z którym mierzą się również partnerzy zagraniczni.

Projekt kontynuuje działania realizowane w latach 2021-2022 w ramach projektu URBACT III BioCanteens#2, który skupiał się na zmniejszeniu marnowania żywności w stołówkach edukacyjnych.

Link do poprzedniego projektu.

Partnerzy projektu foodCIRCUS

Liderem projektu jest Uniwersytet Przyrodniczy w Wiedniu (Austria), a pozostałymi partnerami są:

  1. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Polska)
  2. Uniwersytet Techniczny w Ostrawie (Czechy)
  3. Uniwersytet Ekonomiczny w Pradze (Czechy)
  4. Save the Food (Czechy)
  5. Politechnika Wrocławska (Polska)
  6. Gmina Wrocław (Polska)
  7. Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej w Budapeszcie (Węgry)
  8. Uniwersytet Boloński, Katedra Nauk Rolniczych i Żywnościowych (Włochy)
  9. Reploid Value Solutions GmbH (Austria)

Termin realizacji:

Termin realizacji projektu: czerwiec 2024 r. - grudzień 2026 r.

Środki finansowe, wysokość dofinansowania:

  • Wartość projektu dla Miasta: 163 327,00 EUR, 682 127,87 zł
  • Wartość dofinansowania dla Miasta 130 661,60 EUR, 545 904,16 zł (dofinansowanego w 80% ze środków EFRR (Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego) w ramach Programu Interreg Europa Środkowa)
  • Wartość wkładu własnego 32 665,40 EUR (20%), 136 195,45 zł

foodCIRCUS we Wrocławiu

We Wrocławiu projekt będzie realizowany w 13 wybranych placówkach edukacyjnych. W części z nich Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu przeprowadzi badania jakościowe i ilościowe dotyczące żywności w stołówkach i generowanych odpadów. Posłużą one za źródło danych stanowiące podstawę do planowanych w projekcie działań edukacyjnych i wdrożenia dobrych praktyk związanych z zarządzaniem żywnością. Ważne będzie zaangażowanie uczniów, nauczycieli, rodziców i pracowników stołówek w zmiany nawyków żywieniowych.

Ten projekt jest przykładem wzajemnej współpracy międzynarodowej skupiającym się na idei zrównoważonego rozwoju, działań edukacyjnych oraz wypracowanie prawidłowych praktyk żywieniowych.
Małgorzata Brykarz, dyrektor Wydziału Klimatu i Energii UMW

Zakładane działania w projekcie:

Miasto Wrocław będzie odpowiedzialne za realizację kilku kluczowych działań, takich jak:

  1. Opracowanie i wdrożenie micro dobrych praktyk zmierzających do ograniczenia marnowania pożywienia w 13 wybranych placówkach edukacyjnych, które szkoły będą mogły w łatwy i prosty sposób wdrożyć.
  2. Przeprowadzenie kampanii informacyjno-edukacyjnej, która obejmuje:
  • Warsztaty dla nauczycieli, dzieci, rodziców oraz społeczności szkolnej w zakresie ograniczenia marnowania pożywienia.
  • Szkolenia podnoszące kompetencje zawodowe kucharzy i intendentów.
  • Opracowanie książeczki z jadłospisami do przedszkoli z kuchnią własną i cateringiem.

Więcej informacji na temat projektu można znaleźć na stronie.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl