Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Pod koniec marca w czterech wrocławskich szkołach, które biorą udział w projekcie BioCanteens2, około 400 dzieci z klas I-III oraz V-VII wzięło udział w dwudniowych warsztatach edukacyjnych połączonych z ważeniem niezjedzonego jedzenia na stołówkach szkolnych.
Co to jest BioCanteens2
To międzynarodowy projekt, którego głównym celem jest ograniczenie marnowania żywności oraz promowanie zdrowego i zrównoważonego jedzenia. Wrocław realizuje go od czerwca 2021 r. Liderem projektu jest Francja.
Obecnie są nim objęte cztery wrocławskie placówki:
- Szkoła Podstawowa nr 22 przy ul. Karpnickiej (ZSP nr 20),
- nr 32 przy ul. Kłodzkiej (ZSP nr 21),
- nr 34 przy ul. Gałczyńskiego (ZSP nr 6)
- nr 46 przy ul. Ścinawskiej 21.
W lutym br. cztery szkoły z projektu wprowadziły swoje pierwsze dobre praktyki. Uczniowie mieli możliwość wyboru poszczególnych składników dania, organizowano np. dzień śródziemnomorski, dzień włoski, czy przygotowywano posiłki z większym wykorzystaniem roślin strączkowych.
Takie zmiany wpłynęły na jakość przygotowywanych posiłków, ale także były bardziej atrakcyjne dla dzieci.
W marcu, dzięki współpracy z firmami Eneris oraz Chemeko-System oraz Ekosystemem, dzieci brały udział w warsztatach, na których uczyły się jak właściwie segregować i do jakich pojemników należy wrzucać poszczególne odpady oraz jak ograniczyć marnowanie jedzenia i dlaczego jest to tak ważne dla środowiska naturalnego.
Drugim ważnym tematem poruszanym podczas warsztatów było marnowanie jedzenia. Edukatorzy starali się przekonać i nauczyć dzieci, że nawet najprostsze, codzienne nawyki zakupowe mogą pozytywnie przyczynić się do ograniczenia marnowania jedzenia zarówno w domu jak i w szkole.
Od teorii do praktyki, czyli 20 kg jedzenia do kosza
Po prelekcjach dzieci miały szansę samodzielnie sprawdzić, ile jedzenia trafia na śmietnik.
Na stołówkach czekała na nie waga z pojemnikiem, do którego wrzucały to, czego nie zjadły podczas przerwy obiadowej. Łącznie we wszystkich czterech szkołach do kosza trafiło ok. 20 kg jedzenia.

Dlatego uczestnicy projektu chcą wypracować rekomendacji i wdrożeniu takich rozwiązań, które w znaczący sposób przyczynią się do ograniczenia marnowania jedzenia we wrocławskich placówkach oświatowych. To nie tylko ulga dla środowiska, ale i dla kieszeni.
Plany programu BioCanteens#2 na kwiecień
W kwietniu rozpoczną się pomiary wyrzucanych odpadów spożywczych w kuchni szkolnej w Zespole Szkolno-Przedszkolnym Nr 21 przy ul. Kłodzkiej 40 we Wrocławiu oraz, we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym, szkolenia dla intendentów i kucharzy.

Główne działania w ramach BioCanteens 2
- zachęcanie wrocławskich szkół do przygotowywania i serwowania zdrowych, smacznych i zbilansowanych posiłków opartych na idei niemarnowania jedzenia,
- podnoszenie wiedzy wśród dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych w zakresie zdrowego żywienia i niemarnowania, poprzez organizowane w trakcie trwania projektu warsztatów, prelekcji i szkoleń,
- podnoszenie poziomu wiedzy w zakresie biokompostowania – poprzez warsztaty z wykorzystania frakcji BIO,
- promowanie sklepików z ekoproduktami, które znajdują się na terenie szkół,
- podejmowanie współpracy z lokalnymi dostawcami warzyw i owoców,
- promowanie dobrych praktyk na szczeblu lokalnym i ponadlokalnym.