We Wrocławiu i na Dolnym Śląsku wykryto bakterię Ralstonia solanacearum, która przenosi się przez zakażone wody powierzchniowe. Powodem rozpowszechniania się tej bakterii jest wysoka temperatura oraz ocieplenie wód.
Groźna bakteria we Wrocławiu
Bakteria Ralstonia solanacearum wywołuje groźną chorobę kwarantannową ziemniaków zwaną śluzakiem. Może porażać ponad 200 gatunków roślin należących do 50 rodzin. Jest ona wykryta na niektórych odcinkach we Wrocławiu, m.in. w okolicach Mostu Milenijnego. Nie stanowi jednak zagrożenia dla życia ludzkiego ani dla zwierząt.
Zagrożenie dla roślin
- Ralstonia solanacearum jest bakterią fitopatogenną. Stanowi zagrożenie dla roślinżywicielskich – mówi Lucyna Machajewska-Wróbel, kierownik Działu Nadzoru Fitosanitarnego WIORIN we Wrocławiu.
Szkodliwość bakterii Ralstonia solanacearum polega na łatwym rozprzestrzenianiu się wraz ze skażoną wodą lub żywicielskimi roślinami dzikorosnącymi. Postępowanie po wykryciu tej bakterii jest bardzo trudne i długotrwałe ze względu na brak dostępnych środków chemicznych.
Objawy na bulwach ziemniaka:
- zbrunatnienia i nekrozy tkanki otaczającej miękisz bulwy (po przekrojeniu)
- wyciek kremowego śluzu bakteryjnego z oczek
Objawy na częściach zielonych roślin żywicielskich:
- więdnięcie pojedynczych liści na końcach łodyg
- brązowe przebarwienia łodyg i liści prowadzące do zamierania całych roślin
- wyciek białego śluzu bakteryjnego po przekrojeniu łodygi rośliny
Profilaktyka i dezynfekcja maszyn
- W przypadku takich roślin jak ziemniak, zawsze zalecamy profilaktykę fitosanitarną, czylidezynfekcję maszyn, narzędzi, magazynów oraz stosowanie nowych opakowań – podkreśla kierownik.
Ważne jest podejmowanie działań profilaktycznych na wszystkich etapach produkcji i obrotuziemniakami, a woda wykorzystywana do nawadniania, zraszania czy opryskiwania roślinpowinna być pobierana z niezainfekowanych źródeł. Należy także stosować kwalifikowanesadzeniaki.
Druga niebezpieczna bakteria
Odra jest zakażona na odcinku 19 kilometrów, od 256 km w okolicy mostów Poznańskich weWrocławiu do 275 km, tj. do górnej granicy Portu Uraz.
- Cały czas mamy pod nadzorem wszystkich producentów, których pola są zlokalizowane w pobliżu zakażonych odcinków rzek, to jest dla nas priorytet. Producenci mają dostęp do materiałów informacyjnych, które są dostępne we wszystkich jednostkach WIORiN we Wrocławiu, a także w urzędach gmin na terenie których wystąpiła bakteria – dodaje.
autor: Karina Gut