wroclaw.pl strona główna

Gastronomia – najlepsze restauracje, kawiarnie, bary we Wrocławiu

Gastronomia we Wrocławiu - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza:

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna

Najnowsze artykuły

Wydarzenia kulinarne

Gastroulice we Wrocławiu

Wrocław pełen jest niesamowitych miejsc, także gastronomicznych, w których można skosztować nie tylko dań kuchni polskiej, ale również naszej własnej dolnośląskiej. Znajdziesz tu także wiele restauracji serwujących potrawy kuchni włoskiej, francuskiej, ukraińskiej czy gruzińskiej. Zobacz, co warto zjeść we Wrocławiu!

Wrocławskie restauracje można określić jako otwarte, kreatywne, opierające się na pasji, inspirowane podróżami czy rozwojem. Wielokulturowość to podstawa tożsamości gastronomicznej marki naszego miasta. Reprezentujemy różne style gotowania, a wśród nich króluje przede wszystkim kuchnia: polska, włoska, amerykańska czy ukraińska. Do Wrocławia zjeżdża coraz więcej nowych osób, zwłaszcza Koreańczyków i Ukraińców, którzy dzielą się swoją kulturą kulinarną.

Na co stawia Wrocław?

Wrocław stawia na regionalne i lokalne produkty. Wielu przodujących restauratorów dba o jakość składników, co z kolei przekłada się na autentyczność potraw. Miasto sprzyja osobom, które chcą rozwijać swoją karierę w gastronomii. W branży najczęściej spotkamy się z nazwiskami kobiet, takich jak np. Beata Śniechowska czy Katarzyna Daniłowicz.

Kulinarny rozwój Wrocławia

Kluczową datą w rozwoju kulinarnej ścieżki Wrocławia był rok 2010, kiedy powstały lokale obecnie decydujące o gastronomicznym obliczu miasta – powiew świeżości zaprowadzili całkiem nowi restauratorzy, którzy przełamali wzorzec ery lat 90. Duży wpływ na kuchnię Wrocławia miały lokale street-foodowe, które przemieniły się w lokale o większej powierzchni, a ich popularność rozrosła się na całą Polskę (np. PasiBus).

Z czego słynie wrocławska kuchnia?

Bardzo trudno wskazać na konkretne wrocławskie dania, ponieważ tutejsza kuchnia słynie z różnorodności, a przede wszystkim nowoczesnych inicjatyw, które wyznaczają młodzi szefowie kuchni. Historia wojenna nie odgrywała wielkiej roli w tworzeniu się wrocławskich restauracji – przedwojenną kuchnię bardzo często traktowano nawet jako nieciekawą i nudną.

Obszary gastronomiczne Wrocławia

Wśród obszarów gastronomicznych we Wrocławiu wyróżnia się zwłaszcza takie dzielnice, jak: Rynek, obszar Dzielnicy Czterech Wyznań (m.in. św. Antoniego), kultowy i znany przez wrocławian nasyp przy ul. Bogusławskiego czy dzielnice Nadodrza. Dużą zaletą jest to, że większość znanych i lubianych przez lokalsów restauracji znajduje się w samym centrum.

Gdzie do kawiarni we Wrocławiu 2025

Mieszkańcy stolicy Dolnego Śląska regularnie odwiedzają wrocławskie kawiarnie. Część z nich serwuje kawę typu speciality, a w niektórych zjemy ciasta lub nawet poranne śniadanie. We Wrocławiu funkcjonują także nietypowe miejsca, w których aromatyczny napój wypijemy w towarzystwie zwierząt. W zależności od preferencji, każdy powinien znaleźć w mieście idealną przestrzeń dla siebie!

Gdzie do restauracji we Wrocławiu 2025

Wrocławianie i turyści odwiedzający miasto uwielbiają przede wszystkim kuchnię polską i włoską, ale w stolicy Dolnego Śląska nie brakuje także miejsc serwujących dania z innych krajów. Licznych oryginalnych konceptów warto szukać m.in. na ulicach Włodkowica, św. Antoniego czy pl. Solnym. Wszystkie polecane wrocławskie restauracje i kawiarnie znajdziecie jednak w naszych zestawieniach!