wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza:

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Specjały Jurka z widelcem. Tak się gotuje kluski
Kliknij, aby powiększyć
Kamila Kokot i Tomasz Sielicki pokazują, jak ugotować kluski wrocławskie. Zdjęcie wykonano 23 lipca 2025 na Ostrowie Tumskim, w trakcie kręcenia filmu. Marek Księżarek
Kamila Kokot i Tomasz Sielicki pokazują, jak ugotować kluski wrocławskie. Zdjęcie wykonano 23 lipca 2025 na Ostrowie Tumskim, w trakcie kręcenia filmu.

Są proste w przygotowaniu i apetyczne. Od popularnych klusek śląskich różnią się już na pierwszy rzut oka: nie mają dziurki. W środku mają za to chrupiącą, grzankową niespodziankę. Tej dawnej potrawy możecie skosztować m.in. w Restauracji Wrocławskiej przy ul. Szewskiej. Albo przygotować ją samodzielnie, w domu. Zobaczcie pierwszy odcinek cyklu "Specjały Jurka z widelcem" oraz przepis.

Reklama

- To wyborne danie i bardzo sycące - zachęca Tomasz Sielicki, historyk regionalista, laureat naszego konkursu 30 Kreatywnych Wrocławia. Najlepiej smakują na Ostrowie Tumskim pod Bramą Kluskową.

Zobaczcie jak zrobić kluski wrocławskie z grzanką na filmie przygotowanym przez Tomasza Sielickiego i Kamilę Kokot.

Przepis na kluski wrocławskie

Z jednego kilograma ziemniaków (najlepsze są te mączyste, mające więcej skrobi, ale kluski da się ukulać z każdych kartofli) wyjdzie nam około 15-20 klusek.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ziemniaki na kluski wrocławskie gotujemy w mundurkach.</p> Marek Księżarek
Ziemniaki na kluski wrocławskie gotujemy w mundurkach.

Chleb pokrojony w drobną kostkę przesmażamy na maśle. Dzięki temu nadzienie klusek będzie mieć – jak mówi Kamila Kokot – „element chrupnięcia z maślaną nutą”. Uważamy, żeby nie przypalić grzanek.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Grzanki podsmażamy na maśle.</p> Marek Księżarek
Grzanki podsmażamy na maśle.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po obraniu możemy je przecisnąć przez prasę lub przez sito. Albo zmielić je w maszynce. Do masy kartoflanej dodajemy jedno jajko (będzie nam trochę rozrzedzać ciasto), łyżkę bułki tartej i jedną szklankę mąki pszennej. Dodajemy przyprawy (łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, pół kulki startej gałki muszkatołowej) i wyrabiamy ciasto.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ciasto na kluski wyrabiamy ręcznie.</p> Marek Księżarek
Ciasto na kluski wyrabiamy ręcznie.

Jego konsystencja powinna być taka, by odchodziło od ręki. Gdyby wyszło nam za gęste, można dodać do niego odrobinę mleka. Ciasto gotowe.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>W każdej klusce umieszczamy od 3 do 5 grzanek.</p> Marek Księżarek
W każdej klusce umieszczamy od 3 do 5 grzanek.

Kulamy kluski, umieszczając w każdej z nich po 3-5 grzanek. Wrzucamy je do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Kluski powinny się gotować około 6-8 minut od momentu wrzucenia ostatniej do gara.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Talerz z kluskami wrocławskimi.</p> Marek Księżarek
Talerz z kluskami wrocławskimi.

Smacznego! Kluski wrocławskie można okrasić smażonym boczkiem, lub – w wersji bardziej wege – cebulką. Albo po prostu masłem.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl