wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza:

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Kulinarne Grand Prix Wrocławia
Kliknij, aby powiększyć
Talerz z potrawą z rybą, dłonie ze sztućcami (zdjęcie ilustracyjne) UMW
Talerz z potrawą z rybą, dłonie ze sztućcami (zdjęcie ilustracyjne)

Rozpoczyna się druga edycja konkursu Kulinarne Grand Prix Wrocławia, którego celem jest wyłonienie najlepszych kucharzy pracujących w stolicy Dolnego Śląska. Na zwycięzców czekają nagrody, w tym staż w restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin w Barcelonie.

Reklama

Z tego tekstu dowiesz się m.in.

  • jakie są terminy i zasady konkursu,
  • co ma zawierać formularz zgłoszeniowy,
  • ile osób wejdzie do finału,
  • jakie są nagrody.

Kto może wziąć udział i jak wyglądają etapy

Etap pierwszy – nadsyłanie zgłoszeń:

  • od 1 września do 30 września 2025 roku,
  • kucharze mają okazję zaprezentować swój styl i pomysł na jesienne menu,
  • każdy formularz zgłoszeniowy musi zawierać m.in. opis zawodowych osiągnięć uczestnika, nazwę i recepturę dania głównego oraz trzy zdjęcia potrawy.

Kto może wziąć udział?

Konkurs skierowany jest do zawodowych szefów kuchni, którzy w czasie jego trwania pracują w restauracjach lub hotelach na terenie Wrocławia.

Wrocław w tym roku został wpisany do przewodnika Michelin, co jest dużym wyróżnieniem dla lokalnej sceny gastronomicznej.

To był historyczny rok dla naszego miasta. Michelin dostrzegł Wrocław i jego kuchnię. Dzięki temu konkursowi chcemy dalej promować miasto i jego talenty. Pokazać, że wrocławska gastronomia liczy się w Europie. Chcemy, by zgłaszali się zarówno doświadczeni mistrzowie, jak i młodzi kucharze z ambicjami. Dla obu grup udział w konkursie może być ważnym krokiem w karierze, a także szansą na staż w renomowanej restauracji z gwiazdką Michelin i zdobycie nieocenionego doświadczenia.
prezydent Jacek Sutryk

Etap drugi – finał:

  • jury wybierze 3 lub 4 finalistów,
  • finaliści w październiku zaproszą komisję do swoich restauracji,
  • przygotują menu degustacyjne oparte na motywie jesieni,
  • degustacje odbędą się 21 i 22 października,
  • zwycięzcę poznamy 22 października.

„Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”

Tematem tegorocznej edycji jest „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”. Organizatorzy zachęcają, by uczestnicy sięgnęli po sezonowe produkty i pokazali, jak można je wykorzystać w kreatywny sposób.

Jesień to niezwykle bogata pora roku dla kuchni. Daje naturalne smaki, które same w sobie są wybitne. Liczymy, że kucharze potrafią je wydobyć i podać w sposób, który połączy tradycję z nowoczesnym warsztatem.
dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miejskiego Wrocławia, Małgorzata Golak

Nagrody z kulinarną przepustką do Europy

Stawką w konkursie są wyróżnienia, które mogą otworzyć przed laureatami drzwi do międzynarodowej kariery.

Nagrody:

  1. zwycięzca pojedzie na dwutygodniowy staż w prestiżowej restauracji Hofmann w Barcelonie, wyróżnionej gwiazdką Michelin;
  2. zdobywca drugiego miejsca spędzi tam tydzień;
  3. trzeci finalista otrzyma nagrodę finansową w wysokości 3000 zł.

W jury konkursu „Kulinarne Grand Prix Wrocławia” zasiadają:

  • Maciej Dobrzyniecki – prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu,
  • Diego Grimberg – światowej sławy kucharz argentyńskiego pochodzenia,
  • Adam Pawłowski – międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych,
  • Jakub Mazur – wiceprezydent Wrocławia, 
  • Alfred Wagner – prezes WROT,
  • Łukasz Budzik – zwycięzca pierwszej edycji, szef kuchni restauracji Między Mostami.
Źródło: Urząd Miejski Wrocławia

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl