Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Ogródek gastronomiczny to szansa na zwiększenie powierzchni lokalu i lepszą sprzedaż. W letnie miesiące na płycie wrocławskiego Rynku większość lokali gastronomicznych takie ogródki posiada i cieszą się one ogromną popularnością.
Zwłaszcza oblegane są te, zlokalizowane w atrakcyjnym otoczeniu, np. na tarasie widokowym, czy właśnie w centrum miasta, bądź w pobliżu zieleńców czy parków. Taki ogródek może być atutem restauracji, wyróżnić ją na tle innych lokali i przyciągnąć dodatkowych klientów.
Według zasad ogródków gastronomicznych na wrocławskim Rynku, mogą one być otwarte w odpowiednich ramach czasowych. Ze względu m.in. na Jarmark Bożonarodzeniowy ogródki nie mogą być rozstawione między 15 listopada a 15 stycznia. Kiedy ogródek zostanie wystawiony w sezonie wiosenno-letnim zależy od decyzji właściciela lokalu i wydanej zgody na taki ogródek.

Podczas starania się o ogródek dla lokalu obowiązuje kilka zasad
Należy pamiętać, że ogródek jest związany z nieruchomością w której prowadzona jest działalność i może być zlokalizowany wyłącznie w bezpośrednim sąsiedztwie lokalu, którego jest „przedłużeniem”.
Nie ma możliwości otwierania satelitarnych ogródków gastronomicznych w dowolnych, atrakcyjnych częściach Wrocławia przez lokale funkcjonujące pod określonym adresem.
Takie rozwiązanie mogą wykorzystać na przykład food trucki prowadzone pod szyldem stacjonarnego lokalu, ale działają wtedy na nieco innych zasadach. Zajmują wtedy powierzchnie, które miasto przeznaczyło na tego typu działalność. Aby skorzystać z oferty, należy wziąć udział w przetargu na dzierżawę wyznaczonej lokalizacji.
Kto jest właścicielem terenu na którym ma być ogródek gastronomiczny?
Przedsiębiorca, który chce zorganizować ogródek gastronomiczny, musi przede wszystkim ustalić, kto jest właścicielem terenu, na którym ogródek ten ma stanąć.
Jeśli ogródek ma stanąć na gruncie Gminy Wrocław, trzeba sprawdzić, kto tym terenem zarządza (np. ZDiUM ZZM, ZZK, WNK).
Większość terenów w ścisłym centrum Wrocławia, w tym Rynek, Sukiennice, Przejście Garncarskie, Przejście Żelaźnicze, odcinek ul. Świdnickiej od Rynku do pl. Teatralnego, ul. Oławska od Rynku do ul. Kazimierza Wielkiego oraz ul. Kuźnicza od ul. Kotlarskiej do Placu Uniwersyteckiego, pozostaje w obszarze zarządzania ZZK.
Tereny zielone, m.in. parki, skwery, lasy komunalne i obszary wzdłuż fosy miejskiej są zarządzane przez ZZM.
Chodniki przed lokalami poza obszarem zarządzania ZZK, czyli w tzw. pasie drogowym pozostałych dróg wewnętrznych oraz dróg publicznych, pozostają w jurysdykcji Zarządu Dróg i Utrzymania Miasta.
W przypadku terenów prywatnych, uzgodnień formalno-prawnych należy dokonywać z właścicielem terenu.
Jak zorganizować ogródek gastronomiczny na gruntach gminy Wrocław?
Poniżej do ściągnięcia przewodnik ułatwiający poruszanie się po procedurze organizowania ogródków gastronomicznych na gruntach gminy Wrocław.