wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza:

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Jesienna tura Restaurant Week. Gdzie jeść we Wrocławiu?

Wystartowały rezerwacje na jesienną odsłonę Restaurant Week, która przebiega pod hasłem „From Foodies For Foodies”. We Wrocławiu w wydarzeniu bierze udział 49 restauracji.

Reklama

Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)

W tegorocznej edycji Restaurant Week to społeczność Foodies wyznacza kulinarne kierunki, tworząc mapę restauracji, które warto poznać. Termin festiwalu: od 7 października do 19 listopada.

We Wrocławiu Foodies polecają zajrzeć m.in. do restauracji:

  • Karavan przy ul. Świętego Antoniego,
  • Bistro Stu Mostów przy ul. Świdnickiej,
  • Frajda w Sukiennicach,
  • Soczewka w Rynku,
  • Bernard bistro-wino w Rynku,
  • Papa Bar przy ul. Rzeźniczej,
  • Przystań Tu. Bistro&Wine przy ul. Zwycięskiej,
  • Four&More przy ul. Gajowickiej,
  • Nori Sushi przy ul. Bolesława Krzywoustego,
  • Kasturi przy ul. Komuny Paryskiej,
  • Fretti Sushi przy ul. Wszystkich Świętych.

Pełną listę miejsc sprawdzicie na stronie Restaurant Week.

Jakie dania przygotowały restauracje?

Oto przykłady dań serwowanych podczas jesiennej odsłony Restaurant Week we Wrocławiu:

Bernard bistro-wino

Chef kuchni stawia na sezonowe, najwyższej jakości składniki, które zamienia w dania pełne smaku i finezji - od klasycznego tatara wołowego z masłem szpikowym i kaparami z czosnku niedźwiedziego, przez soczystą kaczkę z pigwą, cykorią i orzechami, po deserowe dzieła, jak sernik baskijski z czarną porzeczką.
zapraszają organizatorzy

Dla miłośników wegetariańskich propozycji Bernard bistro-wino przygotowało m.in. gratin selerowe z truflą, kluseczki śląskie z musem grzybowym i borowikiem stepowym oraz aromatyczną karpatkę z konfiturą pigwowo-dyniową.

Przystań Tu. Bistro&Wine

W festiwalowym menu znajdziesz propozycje zarówno dla miłośników klasyki, jak i dla poszukiwaczy kulinarnych eksperymentów: od delikatnego śledzia w tempurze z piklowanym jabłkiem, przez aromatyczny schab puławski z puree chrzanowym i remoulade z selera, po deserowe arcydzieła, jak kasztanowa panna cotta z puree dyniowym i sorbetem gruszkowym.
zapraszają organizatorzy

Dla wegetarian bistro serwuje m.in. dyniowe hummusy, tartiflette czy zapiekane jabłka z pigwą i wanilią. 

Four&More

Specjalnie na Restaurant Week powstało menu pełne niebanalnych smaków. Wśród propozycji znaleźć można m.in. klasyczny tatar wołowy z confitowanym czosnkiem i majonezem chlebowym lub w wersji wegetariańskiej - tatar z kolorowych marchewek z granatem i czarnuszką.
zapraszają organizatorzy

Na danie główne przygotowali burgera wołowego z sosem BBQ lub alternatywnie z panierowanymi boczniakami, majonezem z nerkowców i piklowaną dynią. Na deser jest sernik baskijski z sosem angielskim i jeżynami.

Jak zarezerwować stolik?

Rezerwacje stolików są możliwe:

Wystarczy wejść na www.restaurantweek.pl i zalogować się na konto gościa lub zarejestrować nowe konto, by sprawnie wybierać spośród restauracji. Wybierz miasto lub region, restaurację, dzień, godzinę i liczbę osób. Następnie opłać swoją rezerwację. Po dokonaniu płatności, na adres, na który zostało założone konto otrzymasz e-mail z potwierdzeniem rezerwacji.
czytamy na stronie organizatorów

Ceny zaczynają się od 69,99 złotych.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl