wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza:

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Wrocławskie osiedla
  4. Wszyscy Święci na Sienkiewicza. W piątek otwarcie nowej restauracji z pizzą
Kliknij, aby powiększyć
Valerio Valle kręci ciastem na palcu w pizzerii na Sienkiewicza Tomasz Hołod
Valerio Valle kręci ciastem na palcu w pizzerii na Sienkiewicza

Tutti Santi odpalają na Ołbinie piece drugiej pizzerii we Wrocławiu. Jak się Wszyscy Święci urządzili i co będą wypiekali w budynku po Mamucie, pokazujemy na zdjęciach, które zrobiliśmy w przededniu wydania pierwszej margherity.

Reklama

Skoro Wszyscy Święci (Tutti Santi), to musi być lekko sakralny klimat. W środku jest alegoria Ducha Świętego, są wizerunki kanonizowanych, łacińska sentencja oraz lustra i kratownice w neogotyckim stylu.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Tutti Santi na Sienkiewicza (10 kwietnia, dzień przed otwarciem) Tomasz Hołod
Tutti Santi na Sienkiewicza (10 kwietnia, dzień przed otwarciem)

Sieciowa restauracja Tutti Santi pod adresem ul. Sienkiewicza 18/20 (przy granicy Ołbina i placu Grunwaldzkiego) jest drugą w naszym mieście pod tym szyldem. Pierwsza od prawie 10 lat serwuje pizzę na Borku.

— W końcu udało nam się znaleźć fantastyczną lokalizację — mówi właściciel, Sergiusz Urbaniak — nawiązującą do tradycji piekarnictwa, bo w tym budynku znajdowała się przecież piekarnia Mamut.

Wszyscy Święci szczycą się osobą Valerio Valle z Abruzji, który jest ich poniekąd nadwornym pizzaiolo. Na co dzień mieszka we Włoszech, a do Polski przyjeżdża, aby przekazywać Świętym receptury i kunszt.

— Valerio ma tytuły mistrza Włoch i Europy w pizzy klasycznej — informuje właściciel. — My z kolei odwiedzamy włoskie manufaktury i producentów, by tamtejsze smaczki przywozić do Polski — dodaje.

Klasyczny (chodzi o ciasto) rodzaj pizzy to sztandar Wszystkich Świętych. W karcie m.in. Abruzja (sos z pomidorów, mozzarella di bufala, boczek dojrzewający, cebula i pecorino romano), biała San Marco (sos śmietanowy z serem i czosnkiem, grzyby leśne, mozzarella di bufala, szynka dojrzewająca, szczypiorek) i Santa Clara (sos z pomidorów, szynka, pomidory koktajlowe, rukola, burrata, krem balsamiczny).

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>San Marco z grzybami, Tutti Santi na Sienkiewicza (10 kwietnia, dzień przed otwarciem)</p> Tomasz Hołod
San Marco z grzybami, Tutti Santi na Sienkiewicza (10 kwietnia, dzień przed otwarciem)

W menu jest też pozycja z ananasem i są propozycje wegańskie, a także opcje na mące bez glutenu.

Wprowadzaną kategorią, najdroższą, są pizze gourmet (zgodnie z naturą muszą być i smaczne, i urodziwe), które od kilkunastu lat zdobywają coraz większą popularność we Włoszech. Makarony także dołączą nieco później.

Ceny od 37 złotych za margheritę.   

Otwarcie Tutti Santi na Sienkiewicza – w piątek 11 marca o 12.00. Pizzeria będzie czynna codziennie – w piątki i soboty od 12.00 do 23.00, w pozostałe dni od 12.00 do 22.00.

Więcej ciekawych adresów znajdziecie w tekstach poniżej:

Jakie ciekawe miejsca gastronomiczne polecacie w naszym mieście? Koniecznie dajcie znać na Facebooku albo piszcie na adres redakcja[at]araw.pl. Portal wroclaw.pl wspiera lokalną gastronomię. Chętnie opiszemy inne nowe miejsca.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl