Warsztaty „Restauracja od kuchni” odbyły się 27 kwietnia na życzenie uczestników Akademii Gastro, projektu prowadzonego przez Biuro Rozwoju Gospodarczego w Departamencie Strategii i Rozwoju Miasta.
Uczestnicy spotkali w pracowni technologii gastronomii na Uniwersytecie Przyrodniczym, a szkolenie prowadził dr inż. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka.
Jak zaznacza Ewa Dziekańska z Biura Rozwoju Gospodarczego, pomysłodawczyni i koordynatorka Akademii Gastro, program warsztatów na prośbę uczestników został zmodyfikowany tak, aby skorzystali na nim osoby, które już pracują w gastronomii, jak i te, które dopiero zaczynają.
Trochę teorii i wspólne gotowanie
Na początku spotkania dr inż. Maciej Bienkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka szczegółowo omówił wyposażenie profesjonalnej kuchni. Najwięcej zainteresowania, zwłaszcza tych, którzy planują założyć swoją działalność, wzbudził nowoczesny piec konwekcyjno-parowy i jego możliwości.
Omówione zostały też etapy procesu produkcyjnego i zasady pracy w kuchni (ergonomiczne ustawienie przyrządów, konieczność utrzymania czystości).
Kolejnym etapem było przygotowywanie potraw w dwu- trzyosobowych grupach. Uczestnicy otrzymali zestaw przepisów z kuchni gruzińskiej, wietnamskiej lub indyjskiej, z których musieli wybrać trzy potrawy.

Co jeszcze będzie? Zdjęcia i filmiki
W ramach Akademii Gastro odbędą się jeszcze trzy spotkania:
- 10 maja: obliczanie food costu i bar costu (ustalanie zysku przez np. restauracje i bary),
- 11 maja: warsztaty z reels, czyli jak zrobić filmik i jak go zmontować;
- 12 maja: warsztaty fotografii kulinarnej, czyli akcesoria przydatne przy fotografowaniu potraw smartfonem i aplikacje przydatne do obróbki zdjęć.
Na warsztaty obowiązują zapisy przez formularz na stronie Krzywego Komina.
Jeśli już nie będzie miejsc, organizatorzy zachęcają do zapisania się na listę rezerwową pod numerem tel. 71 733 44 30. Można też przyjść w dniu szkolenia, ponieważ za każdym razem zostaje kilka wolnych miejsc.