wroclaw.pl strona główna Zielony Wrocław – środowisko we Wrocławiu Zielony Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza:

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Zielony Wrocław
  3. Klimat i przyroda
  4. Jak ugryźć przyszłość? Wrocławskie Forum Żywnościowe
  5. Wrocławskie Forum Żywnościowe - edycja 1
Kliknij, aby powiększyć
Banner promujący Wrocławskie Forum Żywnościowe Materiały organizatora
Banner promujący Wrocławskie Forum Żywnościowe

Zielona transformacja jest możliwa. Ale tylko wtedy, gdy uwzględnimy w niej zmiany systemu żywnościowego. Wspólnie zabiegając o dostępność, jakość i bezpieczeństwo żywności, możemy budować przyszłość, która będzie lepsza dla nas wszystkich.

Reklama

To temat, który warto ugryźć. Tylko jak?

Forum, czyli wydarzenie z udziałem grona ekspertek i ekspertów z różnych dziedzin, pomoże nam zrozumieć, jakie elementy składają się na mapę systemu żywnościowego: od samorządu, poprzez produkcję, dystrybucję, handel, po naukę i technologię. To spotkanie służące wymianie myśli i doświadczeń oraz poszerzaniu horyzontów.

Przed nami spory kęs analiz, studiów przypadku i prelekcji. Na talerzu mamy takie tematy, jak:

  •       marnowanie jedzenia w łańcuchu od pola do stołu,
  •       wpływ nawyków żywieniowych na klimat,
  •       oraz kierunki rozwoju, jakie Wrocław powinien obrać, by zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe swoim mieszkańcom.
  •       przykłady dobrych praktyk niosących potrzebne zmiany w różnych obszarach systemu żywnościowego

Z pomocą prelegentek i prelegentów, ale także w czasie sesji networkingowych, spróbujemy wytyczyć najważniejsze kierunki zmian — potencjały i ryzyka — oraz rolę, jaką każdy z nas może odegrać w przyszłych scenariuszach.

Wrocławskie Forum Żywnościowe to również podsumowanie działań w ramach projektu Fair Local Green Deals. Wnioski i doświadczenia wszystkich zaangażowanych stron będą ważnym punktem wyjścia do rozmowy o przyszłości żywienia w kontekście zielonej transformacji. Jako sygnatariusz Paktu Mediolańskiego, Wrocław stał się jednym z europejskich ośrodków budujących nową jakość — nie tylko w dyskusji i badaniach, ale także w działaniu.

Jeśli interesujesz się systemem żywnościowym miasta i chcesz dowiedzieć się więcej na temat obiegu żywności w mieście weź udział w konferencji.

WAŻNE!  Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc, samo wypełnienie formularza zgłoszeniowego nie jest jednoznaczne z udziałem w wydarzeniu. Poczekaj na maila z potwierdzeniem.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: Wrocławskie Forum Żywnościowe, 15 października 2024, Wrocław Materiały organizatora
Wrocławskie Forum Żywnościowe, 15 października 2024, Wrocław

temat prelegent
DOBRY POCZĄTEK

Oficjalne rozpoczęcie, powitanie gości 

10:00 - 10:05

Prowadzenie konferencji – Bogna Świątkowska
Miasto na talerzu 10:10 - 10:20

Katarzyna Szymczak – Pomianowska i Bartłomiej Świerczewski

Fair Local Green Deals 10:25 - 10:35

Daniel Botha, ICLEI European Secretariat

CO WIEMY?

Wrocławski Manifest Żywnościowy 

10:40 - 10:50

Dr Małgorzata Bartyna – Zielińska 

Czy Wrocław wyżywi się sam?

10:55 - 11:05

Dr Małgorzata Świąder

Pokolenie nadwagi 

11:10 - 11:20

Joanna Nyczak

Do kosza! Dlaczego marnujemy żywność?

11:25 - 11:35

Błażej Krasoń

PRZERWA NA KAWĘ I NETWORKING | 11:40 - 12:10

CO ROBIMY?

Wykarmić miasto czyli po co komu polityka żywnościowa

12:10 - 12:20

Katarzyna Wysocka

Pierwszy kęs - Miejska Farma Wrocław

12:25 - 12:35

Katarzyna  Sokołowska

Komu potrzebna jest żywność biotechnologiczna i biomedyczna? 

12:40 - 12:50

Anna Bednarska

Krótka droga smaku – o spółdzielczej roli  targowisk i bazarów

12:55 - 13:05

Dr Joanna Erbel

Finansowanie innowacji w żywności 

13:10 - 13:20

Tomasz Janoś

Jak smakuje uratowane? 

13:25 - 13:35

Dr Wojciech Tycholiz

Maciej Gołębiowski

KULTUROTWÓRCZE ZNACZENIE ŻYWNOŚCI W MIEŚCIE: POKAZ WARSZTATOWY Z DEGUSTACJĄ | 13:40 - 14:40

PRZYSZŁOŚĆ
Syte czy głodne miasto? 14:45 - 14:55

Katarzyna Świętek

Alternatywne białko – jedzenie przyszłości 

15:00 - 15:10

Dr Joanna Miedzianka

Ktoś to musiał zaprojektować, czyli rzecz o projektowaniu odpowiedzialnym 15:15 - 15:25

Dr Mariusz Wszołek

Od restauracji do klienta – higiena żywności

15:30 - 15:40

Konrad Treter

DEBATA "Jak ugryźć przyszłość?" 15:45 - 16:30

Udział wezmą: Katarzyna Świętek, Marek Szołtysik, Joanna Erbel, Katarzyna Szymczak-Pomianowska

Galeria zdjęć

Filmy z wydarzenia

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl