wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza:

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia [ZDJĘCIA]
Kliknij, aby powiększyć
Na zdjęciu wrocławscy restauratorzy z plakietkami przewodnika Michelin pozują do wspólnego zdjęcia podczas ceremonii w Hali Stulecia fot. Grzegorz Rajter
Na zdjęciu wrocławscy restauratorzy z plakietkami przewodnika Michelin pozują do wspólnego zdjęcia podczas ceremonii w Hali Stulecia

Szefowie kuchni i restauratorzy aż 108 polskich restauracji we wtorek 17 czerwca odebrali w Hali Stulecia wyjątkowe wyróżnienia – czerwone plakiety Michelin, które mogą umieścić przy wejściu do swoich lokali. To znak jakości. W tym gronie znalazły się 22 miejsca gastronomiczne z Wrocławia. Zobaczcie zdjęcia z ceremonii.

Reklama

Ceremonię wręczenia plakiet Michelin dla najlepszych restauratorów w Polsce poprowadził konferansjer Conrado Moreno. 

Plakiety wręczali gościom Piotr Borys, wiceminister sportu i turystyki, Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej z siedzibą w Paryżu, wyłączny partner Przewodnika Michelin w Polsce oraz przedstawiciele władz nagrodzonych miast. Wrocław reprezentował Jakub Mazur, wiceprezydent Wrocławia. 

Historyczna chwila – Wrocław w przewodniku Michelin

– To niezwykłe wyróżnienie jest nie tylko symbolem doskonałości kulinarnej, ale także dowodem na to, jak szybko rozwija się gastronomia w naszym kraju i jak wiele kryje talentów – podkreślał Maciej Dobrzyniecki. 

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przemawia Maciej Dobrzyniecki</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przemawia Maciej Dobrzyniecki

Dodał, że restauracje, które odebrały plakietki nie tylko serwują świetne dania, ale także opowiadają nasze historie, sięgają do tradycji, wykorzystują lokalne składniki i łączą je z nowoczesnymi technikami kulinarnymi.

A każda z wyróżnionych restauracji to efekt nie tylko umiejętności i kreatywności szefa kuchni, ale również pasji, ciężkiej pracy i zaangażowania całych zespołów restauracyjnych.

– To wy jesteście ambasadorami Polski na światowej scenie – zaznaczył prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej z siedzibą w Paryżu, wyłączny partner Przewodnika Michelin w Polsce.

Podkreślał, jak historyczny mamy rekord premier nowych restauracji w 2025 roku, kiedy do rodziny przewodnika Michelin dołączył Wrocław.

– Wrocław, wprowadzając 22 restauracje, zapisał się na stałe w globalnych kartach historii przewodnika Michelin. Niech polskie talerze wciąż będą pełne smaku, pasji, kreatywności, a co najważniejsze waszych osobowości – zwrócił się do szefów kuchni.  

Polska gastronomia – magnesem dla turystów

Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, opowiadając o plakietka Michelin przyznanym polskim, restauracjom mówił o wielkim wyróżnieniu i zobowiązaniu.

– To kolejna edycja, kiedy wspieramy to, co najlepsze w obszarze polskiej gastronomii. To dzięki wyróżnionym plakietkom Michelin wszyscy turyści, którzy odwiedzają nasz kraj zaznaczają najwyższe noty, jeżeli chodzi o odczucia, smaki, po historię, którą tu spotykamy. Tego nie da wyrazić się żadną kampanią, ani wielką reklamą.  

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przemawia Rafał Szmytke</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przemawia Rafał Szmytke

Wiceminister sportu i turystyki Piotr Borys podkreślał, że fakt, że 22 restauracje wrocławskie dołączają do przewodnika Michelin to wielka duma i moment przełomowy.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przemawia minister Piotr Borys&nbsp;</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przemawia minister Piotr Borys 

– Kiedy powadzimy badania wśród turystów, którzy po raz pierwszy przyjechali do Polski mówią, że jesteśmy nowoczesnym, bezpiecznym krajem uśmiechniętych ludzi i mamy znakomite kulinaria. To jest nasza identyfikacja, którą się szczycimy – mówił Piotr Borys. 

– Chcemy, aby Polska rozwijała się, a polska gastronomia była tym magnesem, który przyciągnie jeszcze więcej turystów, ale też zadowoli nas wszystkich – dodał wiceminister sportu i turystyki gratulując też trzem szefowym wrocławskich restauracji, które wyróżniono Bib Gourmand.  

Wiceprezydent Wrocławia Jakub Mazur mówił, że właśnie piszemy nowy rozdział kulinarnej historii, która, po raz kolejny, zaznacza Wrocław na mapie jakości, smaku, kulinarnej podróży, jaką odbywamy razem.

– Wrocław to mikrokosmos, jak pisał historyk Norman Davies, i również nasza kuchnia to mikrokosmos. Przez wieki znajdowaliśmy tu smaki praskie, wiedeńskie, budapesztańskie, berlińskie, później warszawskie, poznańskie, wileńskie, lwowskie, wszystko się mieszało. Jesteśmy dumni, że restauratorom udało się wypracować unikalność, innowacyjność – podkreślał Jakub Mazur.  

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przemawia wiceprezydent Jakub Mazur</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przemawia wiceprezydent Jakub Mazur

I dodał, że podczas ceremonii Wrocław jest nagradzany z innymi miastami.

– My jesteśmy świeżym nabytkiem w przewodniku Michelin, ale jednocześnie mamy tę samą ambicję, chcemy uczyć się od naszych koleżanek i za rok być wyżej w jakości – mówił. 

Restauracje z jedną gwiazdką Michelin w Polsce 

  • Arco by Paco Pérez w Gdańsku
  • Giewont w Kościelisku
  • hub.praga w Warszawie (nagrodzona po raz pierwszy!)
  • Muga w Poznaniu
  • NUTA w Warszawie
  • Rozbrat 20 w Warszawie

Restauracje z wyróżnieniem Bib Gourmand

We Wrocławiu wyróżnienie Bib Gourmand (dla restauracji mających najlepszy stosunek jakości do ceny) to trzy miejsca, a łącznie – w całej Polsce – aż 21 restauracji! 

  • BABA we Wrocławiu (wyróżniona po raz pierwszy)

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawicielka Bistro Baba (z wyr&oacute;żnieniem Bib Gourmand)</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawicielka Bistro Baba (z wyróżnieniem Bib Gourmand)

  • IDA Kuchnia i wino we Wrocławiu (wyróżniona po raz pierwszy)

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawicielka restauracji IDA Kuchnia i wino (z wyr&oacute;żnieniem Bib Gourmand)</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawicielka restauracji IDA Kuchnia i wino (z wyróżnieniem Bib Gourmand)

  • Tarasowa (wyróżniona po raz pierwszy)

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawicielka restauracji Tarasowa (z wyr&oacute;żnieniem Bib Gourmand)</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawicielka restauracji Tarasowa (z wyróżnieniem Bib Gourmand)

Wyróżnienie Bib Gourmand w Polsce

  • Ceviche Bar w Warszawie
  • Fromażeria w Poznaniu
  • Folga w Krakowie
  • Hewelke w Gdańsku
  • Kieliszki na Próżnej w Warszawie
  • Koneser Grill w Warszawie
  • kontakt w Warszawie
  • Le Braci w Warszawie
  • MOLÁM w Krakowie
  • NOAH w Krakowie (wyróżniona tytułem po raz pierwszy) 
  • Posto w Poznaniu (wyróżniona tytułem po raz pierwszy) 
  • SPOT. w Poznaniu
  • Stary Niedźwiedź w Zakopanem (wyróżniona tytułem po raz pierwszy) 
  • Treinta y Très w Gdańsku
  • TU.REStAURANT w Poznaniu
  • Vinissimo w Sopocie
  • Wyraj w Warszawie (wyróżniona tytułem po raz pierwszy)
  • 1911 Restauracja w Sopocie.

Restauracje z rekomendacją Michelin

Rekomendacje Michelin we Wrocławiu

  • Acquario (ul. H. Modrzejewskiej 2, w Hotelu Monopol), szef kuchni: Mariusz Kozak
  • Campo (ul. Podwale 83 w budynku OVO), szef kuchni: Wojciech Janowicz

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji Campo Modern Grill</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji Campo Modern Grill

  • dinette (ul. Świdnicka 40, w DH Renoma), szef kuchni: Kamil Stefanów

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji dinette</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji dinette

  • Gustaw (ul. Piotra Skargi 18a, w Bastionie Sakwowym), szef kuchni: Kacper Sawoń

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji Gustaw</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji Gustaw

  • Korill180 (ul. Krakowska 180), szef kuchni: Paul Darwin B. Pablo

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji Korill180</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji Korill180

  • La Maddalena (ul. Pomorska 1), szef kuchni: Paweł Kaszubski

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji La Maddalena</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji La Maddalena

  • Lwia Brama² (ul. Katedralna 9), szef kuchni: Damian Bildź

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji Lwia Brama</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji Lwia Brama

  • Martim (ul. Pomorska 1), szef kuchni: Evandro Guisard

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji Martim</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji Martim

  • Mercado Tapas Bistro (ul. Bogusławskiego 15), szef kuchni: Jakub Kramarz

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawicielka restauracji Mercado Tapas Bistro</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawicielka restauracji Mercado Tapas Bistro

  • Między Mostami (ul. Księcia Witolda 1/1), szef kuchni: Łukasz Budzik

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji Między Mostami</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji Między Mostami

  • Młoda Polska (pl. Solny 4), szefowa kuchni: Beata Śniechowska

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji Młoda Polska</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji Młoda Polska

  • Monopol (ul. H. Modrzejewskiej 2), szef kuchni: Mariusz Kozak

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji Monopol</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji Monopol

  • Most (ul. Księcia Witolda 1/1), szef kuchni: Łukasz Budzik

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji Most</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji Most

  • Nafta Neo Bistro (ul. Krakowska 180), szefowa kuchni: Michelle Średnicki

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawicielka restauracji Nafta Neo Bistro</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawicielka restauracji Nafta Neo Bistro

  • OKWineBar (ul. Księcia Witolda 1), szef kuchni: Daniel Pardo

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji OKWineBar</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji OKWineBar

  • Przystań & Marina (Księcia Witolda 2), szef kuchni: Karol Sankowski

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji Przystań&amp;Marina</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji Przystań&Marina

  • Warsztat Food & Garden (ul. Niedźwiedzia 5), szefowa kuchni: Justyna Słupska-Kartaczowska

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawicielka restauracji Warsztat Food&amp;Garden</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawicielka restauracji Warsztat Food&Garden

  • Wierzbowa 15 (w Hotelu Altus Palace), szef kuchni: Yassin Bugajny

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji Wierzbowa 15</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji Wierzbowa 15

  • Wrocławska (Szewska 59/60), szef kuchni: Konrad Latawiec

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia &ndash; przedstawiciel restauracji Wrocławska</p> fot. Grzegorz Rajter
Ceremonia wręczenia plakiet Michelin w Hali Stulecia – przedstawiciel restauracji Wrocławska

Rekomendacje Michelin w Krakowie

  • Amarylis 
  • Artesse 
  • Bufet KRK (rekomendowany po raz pierwszy) 
  • Copernicus 
  • Euskadi (rekomendowany po raz pierwszy) 
  • Farina 
  • Filipa 18 
  • Fiorentina 
  • Hana Sushi 
  • Hankki (rekomendowany po raz pierwszy) 
  • Karakter 
  • Kogel Mogel 
  • Kropka.
  • Mazi 
  • Nami Beef and Reef 
  • NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak 
  • Pod Nosem 
  • Pod Różą 
  • Vamos! (rekomendowany po raz pierwszy) 

Rekomendacje Michelin w Poznaniu

  • A nóż widelec
  • Cucina 
  • Delicja
  • Marino Bistrot 
  • NOOKS 
  • Papavero 
  • PASODOBRE 
  • Port Sołacz 
  • The Time 
  • Zen On 
  • Nare Sushi - Skórzewo (rekomendowany po raz pierwszy) 

Rekomendacje Michelin w Trójmieście

  • Luneta & Lorneta Bistro Club, Ciekocinko
  • Eliksir, Gdańsk
  • Fino, Gdańsk
  • Mercato, Gdańsk
  • Niesztuka, Gdańsk
  • Piwna47, Gdańsk
  • Ritz, Gdańsk
  • Sztuczka, Gdańsk (rekomendowany po raz pierwszy) 
  • True, Gdańsk
  • Tygle, Gdańsk
  • Butchery & Wine, Gdynia
  • Oberża 86, Gdynia
  • Café Xander, Sopot
  • Fisherman, Sopot
  • L'Entre Villes, Sopot
  • Petit Paris, Sopot (rekomendowany po raz pierwszy)
  • Restauracja Solmarina, Wiślinka

Rekomendacje Michelin w Warszawie

  • alewino 
  • Bez Gwiazdek 
  • Butchery & Wine 
  • Dyletanci 
  • Epoka 
  • Europejski Grill 
  • La Luce (rekomendowany po raz pierwszy)
  • Muzealna 
  • Nolita 
  • Noriko Omakase 
  • Rusiko (rekomendowany po raz pierwszy)
  • The Farm 
  • Tuna
  • Źródło. 

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl