Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
IDA kuchnia i wino
Jedna z bocznych uliczek rynku kryje w sobie restaurację z kuchnią polską we Wrocławiu. IDA to miejsce, za którym stoją wykwalifikowani kucharze: szefowa Małgorzata Karkocha-Jakubowska z doświadczeniem z trzygwiazdkowego londyńskiego lokalu czy Rafał Borys – dawniej gotujący u samego Gordona Ramsaya. To między innymi oni odpowiedzialni są za serwowane przy ul. Łaziennej potrawy. Karta pełna jest pozornie prostych składników, które w połączeniu tworzą niecodzienne kompozycje. Wśród nich jest oryginalna kaszanka, pierogi z kaczką czy gołąbki.
Adres: ul. Łazienna 4

Młoda Polska bistro & pianino
W zabytkowej kamienicy Oppenheimów na placu Solnym znajdziemy wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Wrocławia. Młoda Polska to przestrzeń stworzona przez Beatę Śniechowską – cenioną szefową kuchni, która wygrała 2. edycję programu MasterChef Polska. W jej restauracji zjemy przede wszystkim aromatyczny barszcz czerwony z puree ziemniaczanym oraz kotlet schabowy polany autorskim sosem z anchois, po którego ustawiają się kolejki wrocławian.
Adres: pl. Solny 4

OdNowa Bistro
Ulica Bogusławskiego to miejsce, w którym zlokalizowane są liczne koncepty kulinarne. Wśród nich jest także OdNowa Bistro z autentyczną polską kuchnią we Wrocławiu. Nie znajdziemy tu jednak klasycznego podziału na przystawki oraz dania główne, bo wszystkie potrawy serwowane są na talerzykach sprzyjających dzieleniu się i wspólnemu biesiadowaniu. Dzięki oryginalnemu podejściu można razem degustować m.in. makaron z serem w innym niż dotychczas wydaniu, wątróbkę oraz kartacze.
Adres: ul. Bogusławskiego 13

Restauracja Monopol
Adres: ul. Heleny Modrzejewskiej 2

Restauracja Craft
Na wrocławskim Ostrowie Tumskim, w miejscu, gdzie przed laty funkcjonowała przychodnia studencka, zlokalizowany jest obecnie hotel The Bridge z restauracją Craft na parterze. Tutaj właśnie serwowane są potrawy kuchni polskiej, do których wykorzystywane są lokalne składniki: oleje i ziemniaki z Doliny Baryczy, sery Ślubowskie czy pieczywo na bazie mąki z Młyna Skokowa. Dzięki tym dostawcom zjemy chociażby wrocławskie knedla, schab wieprzowy oraz lody z chleba.
Adres: pl. Katedralny 8

Między Mostami
Między dwoma mostami: Pomorskim i Uniwersyteckim w ubiegłym roku otworzyła się restauracja z kuchnią polską we Wrocławiu. Jej właścicielami są gospodarze znanej już wśród mieszkańców La Maddaleny, a nad menu panuje tu Łukasz Budzik – finalista 4. edycji programu telewizyjnego „Top Chef”. Dania, jakie tu znajdziemy, łączą w sobie tradycję z nowoczesnością. Jest tatar, szpik oraz pasztetowa, lecz w niecodziennym wydaniu.
Adres: ul. Księcia Witolda 1/1
Gustaw
Gustaw to nowa restauracja w Bastionie Sakwowym we Wrocławiu. Lokal został nazwany imieniem brata Adolfa Liebicha, który zlecił przed laty zabudowę wzgórza i opłacił cały kompleks. Chcąc kontynuować dziedzictwo, również pod względem kulinarnym, zaczerpnięto także gastronomiczne inspirację z XIX-wiecznych kart dań kuchni polskiej oraz dawnego Breslau. W związku z tym w menu znajdziemy zupę keselicę, czyli żur, gołąbki z kaszą czy sporo dziczyzny.
Adres: ks. Piotra Skargi 18A

A wy? Znacie inne restauracje z nowoczesną kuchnią polską we Wrocławiu? Piszcie na adres redakcja[at]araw.pl. Portal www.wroclaw.pl wspiera lokalne biznesy, chętnie napiszemy też o nowych miejscach.