Uczestnicy warsztatów FLGD uzgodnili 4 obszary o szczególnej ważności dla systemu żywnościowego we Wrocławiu. Są to:
- zapewnienie dostępności żywności (fizycznej i ekonomicznej),
- ograniczenie marnowania żywności,
- wspieranie rozwoju interdyscyplinarnych rozwiązań w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego,
- podnoszenie świadomości żywieniowej i zmiana nawyków.
Oczywiście jednostka ma z założenia mniejszy wpływ na całokształt niż grupa. Aby wywołać realną zmianę trzeba więc poruszyć rzesze jednostek, a do tego z kolei potrzebny jest przemyślany skuteczny przekaz. I to właśnie było zadanie dla zespołów studenckich z Katedry Grafiki SWPS.

Prace projektowe studentów zostały poprzedzone dostarczeniem im niezbędnych danych – zarówno tych wynikających z projektu FLGD, jak i z innych źródeł. Informacjami branżowymi oraz spojrzeniem na te same tematy z różnych perspektyw podzieli się z młodzieżą uczestnicy warsztatów partycypacyjnych FLGD:
- Błażej Krasoń – prezes zarządu Banku Żywności we Wrocławiu,
- Anna Motak – dietetyk Wrocławskiego Zespołu Żłobków,
- Katarzyna Gubała – eksperta kuchni roślinnej,
- Maciek Wiśniewski – współtwórca Koton Kocia Kawiarnia,
- Katarzyna Wysocka – koordynator projektu miejska polityka żywnościowa,
- Katarzyna Sokołowska – koordynator projektu Miejska Farma Wrocław.
Ostatecznie studenci wybrali do pracy dwa obszary: ograniczenie marnowania żywności oraz podnoszenie świadomości żywieniowej i zmiana nawyków. W tych obszarach realizowali swoje koncepcje na kampanie społeczne pod bacznym okiem doświadczonych wykładowców: Mariusza Wszołka, Doroty Płuchowskiej oraz Adriana Seligi.
Studenckie koncepcje kampanii społecznych, których celem jest zmiana postaw konsumenckich, zostaną zaprezentowane podczas Wrocławskiego Forum Żywnościowego w dniu 15 października 2024 roku.